De kinderopvang als ontmoetingsplek voor ouders...

De kinderopvang is soms de enige plek waar gezinnen andere gezinnen uit de buurt geregeld tegenkomen. Hoe kun je als kinderopvangorganisatie een waardevolle ontmoetingsplek zijn voor deze ouders? Dr. Naomi Geens deed hier samen met een team van onderzoekers, praktijkwerkers en gezinnen uitvoering onderzoek naar.

Voor ouders zijn zowel kortstondige contacten met onbekenden in de nabije omgeving als duurzame relaties met familie, vrienden, kennissen (en de vele vormen daartussenin) een must in hun leven met jonge kinderen. Dat het een must is, wil echter niet zeggen dat ouders die contacten ook vinden. Door bijvoorbeeld verhuizingen en de grote diversiteit in steden is dit tegenwoordig minder vanzelfsprekend.

De ongeschreven regels die ontmoetingen kunnen belemmeren
Uit gesprekken en observaties met ouders blijkt dat elkaar tegenkomen niet hetzelfde is als elkaar ontmoeten. Zelfs bij initiatieven waar de koffie voor ouders klaarstaat, vindt niet elke ouder de sociale contacten die hij zoekt. Hoe komt dat? We stellen vast dat bepaalde scripts de dagelijkse werking doorkruisen. Scripts zijn ongeschreven regels die zowel via woorden als lichaamstaal worden doorgegeven. Die regels schrijven impliciet en expliciet voor hoe de ruimte, een voorziening kan en mag gebruikt worden. Vergelijk het met een scenario voor een film of toneelstuk: er is ruimte voor improvisatie, maar iedereen kent wel zijn tekst. Overal waar mensen komen, gelden bepaalde gedragscodes die het sociale verkeer regelen. Dat is zo in kinderdagverblijven, maar evenzeer op school, in de tram of bus, in de bibliotheek of een restaurant, of gewoon op straat. 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]