KIDDO 25 JAAR!

Een dag vol kinderrechten


Op 20 november 1989 werd het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind aangenomen door de Verenigde Naties. Alle landen, met uitzondering van de Verenigde Staten en Somalië, hebben dit verdrag ondertussen ondertekend.
Maar weinig kinderen weten wat er op de Dag van de Rechten van het Kind nu eigenlijk gevierd wordt. Hoe kun je kinderen meer bij het thema betrekken en ervoor zorgen dat deze dag een persoonlijk tintje krijgt?

De drie P's
In het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind vind je 54 artikels. Als je alle artikels erop naleest, kan je drie grote stukken zien: rechten die kinderen beschermen, rechten die kinderen voorzieningen geven en rechten die kinderen inspraak geven. Een ezelsbruggetje om dat te onthouden, zijn de drie P's: provisie, protectie en participatie.

Provisie gaat onder andere over recht op een degelijke voeding, op liefde en geborgenheid, recht op verzorging, op onderwijs, op (speciale) voorzieningen,… Protectie gaat over beschermingsmaatregelen tegen oorlog en geweld, tegen fysieke en psychische mishandeling, tegen kinderarbeid,… De laatste groep, participatie, gaat over recht op informatie, clubjesvorming, eigen godsdienst en over vrij denken en vrije meningsuiting.

De activiteiten - een greep uit het aanbod…
Je kan een activiteit kiezen waarin alle kinderrechten aan bod komen of je kan aandacht besteden aan één bepaald onderdeel van kinderrechten. We geven je alvast ter inspiratie een lijst met leuke activiteiten over het thema kinderrechten. Hou bij je keuze, rekening met de leeftijd van de kinderen.

Maak een tekening over alle kinderrechten. Oudere kinderen kunnen een rollenspel spelen over één of meerdere kinderrechten.
Tip: De andere kinderen kunnen raden over welk recht het gaat

Maak een collage over één of meerdere kinderrechten zoals bijvoorbeeld over geborgenheid, liefde en warmte. Probeer foto's of prenten te verzamelen hoe dat aspect er in alle landen van de wereld uitziet. Tip: Een vertederend boek is “Familie in de hele wereld” van Uwe Ommer, Biblion, 2004.

Maak een lijflied over wat jou gelukkig maakt en wat jij belangrijk vindt in het leven in verband met rechten. Of wat je net mist. De kinderen kunnen het op verschillende manieren uitvoeren: in een klaagzang, of een rebels rappend hip-hoplied, naargelang de manier waarop ze gehoord willen worden. Tip: Teksten uit Kinderen voor Kinderen leunen vaak heel sterk aan bij kinderrechten.

Maak samen met de kinderen een gedicht over hun rechten en plichten. Je kan ook een bestaand gedicht verder aanvullen of een gedicht bespreken.
Tip 1: in het boek “Ik heb ook maar twee vleugels” van Jeugd en Vrede Brussel en Stichting Vredeseducatie Utrecht (onder redactie van Daniel Billiet, 2005) vind je heel wat verhalen en gedichten terug over kinderrechten.
Tip 2: Een ander leuk boek met gedichten is “Kinderen natuurlijk toegelaten. Een bloemlezing van gedichten over kinderrechten” van Daniel Billiet.

Richt een nieuw clubje of een nieuwe godsdienst op. Laat de kinderen zoeken waarrond je allemaal groepjes of clubjes kan oprichten. Laat ze zelf regeltjes bedenken, hun eigen waarden en normen bepalen en rituelen bedenken die bij deze club of nieuwe godsdienst past.
Tip: Je kan ook in groepjes werken zodat er verschillende groepen worden uitgevonden, nadien kan je ze laten nadenken of de regels in hun club geen rechten van anderen schaden.

Hou een panelgesprek waarbij je kinderen laat nadenken over mogelijke oplossingen in situaties waarin kinderrechten geschonden worden. Maak er een journaal of hot-item-nieuwsflash van of geef een wilde ideeënkrant uit, met heuse foto's en artikels.
Tip: Heel sprekende beelden vind je in de verzamelboeken van World Press Photo of National Geographic.

Laat kinderen bolletjes plakken op plaatsen in de opvang waar ze inspraak willen hebben. Dit kan over de inrichting van de ruimte gaan, activiteiten of over het eten in de opvang gaan.
Tip: Hou het hier niet bij. Als je kinderen serieus wil nemen, probeer dan concrete veranderingen ook effectief door te voeren.

Maak een stripverhaal over een extreme of fictieve situatie. Zo kan je kinderen bijvoorbeeld laten nadenken over hoe het zou zijn als alle kinderen op àlles recht zouden hebben. Hoe de wereld er dan zou uitzien.
Tip: Laat ze ook nadenken over de gevolgen en toon aan dat rechten hebben niet automatisch inhoudt dat je dan alles mag en kan.

Laat de kinderen in de huid van een bekende journalist kruipen en laat ze elkaar interviewen: waarover zijn ze niet tevreden zijn? Waarin worden ze niet of onvoldoende gehoord?
Tip: Wil je hier verder mee aan de slag, dan kan je een heuse reportage maken waarbij de kinderen zelf met de videocamera een verslag maken van hun situatie.

Zoek artikels en foto's in kranten op waarbij je ziet dat kinderen in de wereld nog steeds niet gelijk zijn. Deze foto's of artikels kan je op een grote wereldkaart hangen om probleemsituaties te situeren. Geef kinderen wat achtergrondinformatie over deze situaties.
Tip: Kijk met kinderen af en toe naar het Jeugdjournaal op Nederland 3 of naar Karrewiet op Ketnet.

Laat de kinderen zich in bepaalde situaties inleven. Maak kaartjes met specifieke situaties waarbij dingen gebeuren die indruisen tegen kinderrechten. Help ze om een mening over deze situatie te vormen.
Tip: Hou de situaties concreet en dicht bij de leefwereld van de kinderen.

Lees verder in dit artikel in de Kiddo 6!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]