Het belang van samenwerken, ouderparticipatie, wordt steeds meer beschouwd als cruciaal element voor de algehele ontwikkeling van kinderen. Het versterkt de emotionele band, bevordert culturele diversiteit en inclusiviteit, en helpt kinderen beter voor te bereiden op de basisschool. Daarnaast biedt het ouders sociale netwerken en ondersteunt het een gezonde levensstijl. Door feedback van ouders kunnen opvanglocaties bovendien hun diensten verbeteren en beter afstemmen op de behoeften van kinderen en gezinnen. Kortom, ouderparticipatie draagt op diverse manieren bij aan de groei en het welzijn van kinderen.
Ouderbetrokkenheid in de praktijk
We stelden een aantal vragen aan pedagogisch medewerkers Willemijn Pruis (SKSG Boegbeeld) en Sarah Koopman (SKSG Merdeka). Hoe ervaren jullie het ontwikkelen van een nauwe betrokkenheid met ouders?
Willemijn: ‘Eigenlijk begint goede zorg voor het kind bij je relatie met de ouders. Als je betrokken bent bij ouders, dan weet je wat het kind nodig heeft. Er ontstaat een gelijkwaardige samenwerking, waarin ouders en pedagogisch medewerkers samen afstemmen wat er nodig is voor een positieve en veilige ontwikkeling van het kind. Ouders voelen zich gehoord en denken en doen daardoor actief mee. Een goed persoonlijk contact met de ouders is een voorwaarde om tot een positieve en veilige ontwikkeling te komen van alle kinderen.’
Lees verder via Kinderopvang Kennis, word abonnee of bestel hier het nummer in print.